Един вид, аз плащам ДДС 20%, такса за обслужване на счетоводител и това се води като разход. Да кажем, че договора е за едно плащане 10 000 на месец и счетоводната ми такса е 100лв на месец, в този случай аз ще плащам 20% - 2000лв за ДДС и 100лв за счетоводител - 2100лв. Останалите 7900лв се водят печалба за фирмата и за тях аз дължа също така и 10% данък печалба - 790лв.
 
Това означава, че в края на краищата (в посочения пример) аз ще получавам 7110лв чиста печалба, правилно ли разбирам?

И ако ползвам данъчни облекчения, да кажем за деца, ремонт, ТЕЛК, фирмен автомобил(не знам дали е възможно, само съм чувал, че можело)/оборудване и т.н. ще мога да ползвам данъчно облекчение в размера на платеното ДДС за последните 12 оборотни месеца или в размера на платения данък печалба?

Много благодаря за отговорите Ви, изключително много ми помагате!
 
Максималният осигурителен доход от 01.04.2022 е 3400 лв.
Над 3400 не се правят осигуровки.
Всяко лице /физическо лице или фирма/, извършващо услуги с място на изпълнение на територията на друга държава от ЕС подлежи на регистрация по чл. 97а от ЗДДС. Регистрацията е преди авансовото плащане или данъчно събитие.
Всяко данъчно задължено лице /физическо лице или фирма/, което е установено на територията на страната, с облагаем оборот 100 000 лв. или повече за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия месец подлежи на задължителна регистрация по чл. 96 от ЗДДС. Срокът е 7-дневен  от изтичането на данъчния период, през който е достигнало този оборот.
Извън ДДС-то - върху всички облагаеми доходи се дължи 10% данък.
Данъчни облекчения /за деца, за ремонт, за доброволни осигуровки, ТЕЛК и т.н. могат да се ползват по установения ред и до определения размер на база целия годишен облагаем доход /ТД +ГД+каквото още има/. Могат да се ползват чрез работодателя, чрез подаване на годишна данъчна декларация или комбинирано.

Дали ще работите по граждански договор, като фирма или като лице, упражняващо свободна професия зависи най-вече от изискванията на възложителите. Останалото   е  въпрос на конкретни сметки.
Лично аз не съм привърженик на дейност като ФЛ когато се изисква задължителна регистрация по ДДС

Тоест няма нужда да плащам допълнителни осигуровки.  :good: А може ли да ми кажете колко % ще се плаща за ДДС, никак не съм запознат с тези неща? :smile: Иска ми се да си сметна колко % остават за мен след Ддс, данък печалба и счетоводител.
Здравейте,

От 2 години работя във фирма на ТД и съм осигурен на максимална сума 3000лв.

Наскоро открих фирма, която ще е с цел работа с други фирми на B2B / граждански договор с дейност изработка на софтуер. Договорите с фирмата са с български или европейски компании и на суми над 100000лв. годишно.

Не възнамерявам да напускам работата си на ТД и от това изкачат следните въпроси:

Поемам ли някакъв риск, освен този текущият ми работодател да разбере, че работя допълнително без негово съгласие?

Трябва ли да плащам допълнителни осигуровки от ГД, щом вече съм максимално осигурен от ТД?

Какви данъци трябва да плаща подобна фирма като тази която описах?

Има ли възможност за ползване на данъчно облекчение или начин на използване/връщане на парите плащани за данъци?